Docman Dosya Yöneticisi Rehberi, Joomla Dersleri

Bu anlatımımızda sizlere Joomla ile kullanılan en popüler download bileşenlerinden Docman’ın kurulum ve kullanımına dair tüm aşamaları tek tek anlatacağız. Şimdi kurulum aşamasından başlayıp sırasıyla diğer ayrıntılarına bakalım.

Daha önceden bilgisayarımıza indimiş olduğumuz com_docman_1.4 yükleme paketini “Gözat” butonuyla bulduktan sonra “Upload File & Install” butonuna basarak yükleyelim.

Bileşenimiz yüklendiğinde böyle bir pencere karşınıza gelecek ve işaretlemiş olduğumuz “Add Sample Data” yazısına basarsak, bu bileşenin kullanımını kolaylaştırmak için örnek bir veri yüklenir ki bu bileşeni daha önce kullanmamış olan kullanıcılar için bunu uygulamak bu bileşenin kullanımını kolaylaştıracaktır. Tıklayalım.

Resimde işaretlenmiş olduğu gibi, örnek verinin kurulduğuna dair bir yazı çıkıyor ve alt tarafta da Docman bileşeninin menü öğelerini görmekteyiz. Bu menü öğelerini tek tek ele almadan önce bu bileşenimizin türkçe dil dosyasını yükleyelim ve bundan sonraki aşamalarında türkçeleşmiş haliyle devam edelim. Bu bileşeni türkçeleştirme için indirmiş olduğumuz türkçe dil paketini nasıl yükleyeceğimizi de kısaca anlatalım.

Versiyonumuza uygun olan ve indirmiş olduğumuz turkish_docman zipli dosyasını açalım ve içindeki dosyalara bakalım.

İçerisinden bize lazım olan iki klasör çıkacaktır, resimde gördüğünüz gibi bu klasörlerden “language” isimli klasörü ftp yardımıyla sitemizin dosya dizinine bağlanıp komple klasör halinde /administrator /components /com_docman / dizinine atalım, ftp programı bizi uyaracaktır (üzerine yazılsınmı şeklinde) ve o uyarıyı kabul edip klasörü var olan klasör içine atalım. Ardından “themes” isimli klasörüde yine aynı şekilde klasör halinde /components /com_docman/ içine atalım yine üzerine yazılmasını kabul etmek için bir uyarı çıkacak, onu da kabul ettikten sonra bu işlemi de tamamlamış olacağız ve yönetim paneli üst menüsünden Docman bileşenine tekrar girdiğimizde bileşenimiz tükçeleşmiş olacak.

Resimde görüldüğü gibi bileşenimiz türkçe oldu ve sırasıyla anlatabilmek adına menü öğelerini numaralandırdık, şimdi sırasıyla bu menü öğelerine ve görevlerine bakalım.

10 – Ayarlar -Bileşenimizi kullanmak için öncelikle ayarlar menü öğesinden başlamak ve bu ayarları yapıp diğer aşamalara ondan sonra başlamak daha uygun olacağından anlatımın bundan sonraki aşamaları numara sırasından çok gereklilik üzerine olan sırayla anlatılacaktır. Panelden bu menü öğemize tıklayarak ilgili öğenin yönetim alanına gidelim:

Buradan tüm Docman temel ayarlarını yapılandırabileceğimiz ve sistemimizin ayarlarını yapabiliriz. Bu bölümde de 5 ayrı sekme ve her birinin kendine has ayarları bulunmakta, bunlara sırasıyla bakalım:

a) Genel

1 – Şu an için kullanılan Docman sürümünün ne olduğunu gösterir.

2 – Site kullanıcılarımızın yükledikleri veya onların kullanımı için bizim yükleyeceğimiz tüm dosyaların hangi dizinde olduğunu buradan görmektesiniz, isterseniz bu dizini değiştirebilir ve yükleme klasörü olarak belirleyebilirsiniz, şu an için bu şekilde bırakmanız uygundur.

b) Ön Sayfa

1- Bu seçenek dosyaları ekleyip sitenizden yayınlamaya başladığınızda eğer buradan “Hayır” seçilirse bu download bölümüne giremezler, genellikle sitenizi güncellemekte veya ihtiyaca göre bölüme girmeyi kapatmak istediğinizde bunu yapabilirsiniz. Bu haldeyken sadece sitenizdeki yöneticiler veya özel üyeler girebilir dolayısıyla kapalı olur.

2- Gösterilecek dosyaları buradan istediklerinizi silebilir veya yenileri ekleyebilirsiniz yeni bir dosya tipi eklemek için arada “I” çizgisinin olması gereklidir. Burada tanımlanan uzantıların dışında dosyalar gösterilmez.

3- Bir sayfa içinde kaç tane dosya gösterilmesini istiyorsanız onu belirteceğiniz alandır.

4- Dosyaların nasıl sıralanacağını belirlersiniz, dosyalar ister dosya adı ile, ister ekleme tarihi ile, isterseniz de dosyaların tıklanma sayısına göre buradan sıralama şeklini belirleyebilirsiniz.

5- Kullanıcı grubuna dahil olan site kullanıcılarınız için o grup içinde tartışılması açısından (dosyanın) her öğeye bir e-posta adresi eklenir.

6- Eklenen dosyaların görünümünde yanlarında gösterilecek ikon’un boyutlarını buradan ayarlarsınız.

7- Temanızda varolan ve gereksiz olan beyaz alan şeklindeki boşluk veya kodları temizlemek için kullanılır bu özellik trafiği biraz azaltır ve alanın büyüklüğüne göre sayfalama hızı artar.

8- Eklenen dosyaların yanında “Yeni” şeklinde bir ibare belirir, buradan bir dosyanın kaç gün yeni sayılabileceğini belirlersiniz

9- Hot yani çok tercih edilen ve çok indirilen dosyaların yanında bunu tanımlayan “Hot” ibaresi belirir, ilgili dosyaların kaç gün “Hot” sayılacağını da buradan belirleyeceksiniz.

10- Eklenen dosyalar kendilerine has lisanslar içerebilirler, bu durumda lisanların gösterimini buradan aktif edebilirsiniz.

11- Döküman ve kategorilerin tanımlanmasında Docman ile uyumlu olan sitenize ait mambotları gösterebilmeniz için (etiketlerini eklemek suretiyle) bunu aktif edebilirsiniz.

c) İzinler

1- Ziyaretçilerin bu bölümden ne şekilde faydalanacaklarını ayarlamanızı sağlar.

2- Bu bölüme kullanıcıların dosya veya resim yükleyebilmeleri için özel ayarları içerir, kullanıcı seviyelerine göre bu ayarları yapabilirsiniz.

3- 4- Bu bölüme dökümanların eklenmesi sonucunda mutlaka onaylanması ve yayınlanması gerekir aksi halde bu bölüme eklenen öğeler gözükmezler, bu sebeple bu alandan kimlerin bu yayınlama ve onay işlemini yapabileceğini seçebilirsiniz. İsterseniz tüm yetkiyi sadece site yöneticisinde bulundurabilirsiniz ki güvenlik içinde uygun olanı budur.

5- Bu alandan, istenirse belirli gruplara (kullanıcı) dosyaları ve dökümanları görüntüleme ve indirme yetkileri tanımlayabilirsiniz. Az ileride geleceği üzere istenirse bu yetkiler joomlanın standart üye gruplarına göre düzenlenebilir, istenirse dcman’ın kendi içindeki kullanıcı grupları ile ullanılabilir.

6- Görüntüleyen ve sağlayıcı olarak bu döküman veya dosyaların hemen üzerinde hangisinin adının geçeceğini belirleyebilirsiniz.

7- Bu bölümde bakım yapma yetkisini hangi kullanıcı grubuna ait olacağını belirleyebilirsiniz.

8- Bu bakımın kim tarafından yapıldığını yazma şeklini buradan belirlersiniz.

9- Buraya kadar olan kullanıcı ayarlarını da kapsamak suretiyle tüm kişisel yetkilendirmelerin durumunu buradan ayarlayabilirsiniz.

10- Dosya ve dökümanları oluşturanların bu oluşturdukları dosyalar üzerindeki tasarruflarının bundan sonrası için ne olabileceğini buradan belirleyeceksiniz.

11- Az önce değindiğimiz gibi, bu alandan istenirse docman, istenirse joomlanın kendi kullanıcı gruplarıyla uygun şekilde çalışabilmesini ayarlayabilirsiniz.

d) Yükleme

1- Kullanıcı gruplarına göre bu bölüme kişilerin dosya yükleme şekillerini belirlediğiniz kısımdır, burada yapılan ayarlamalar yneticiyi bağlamaz, yönetici her şekilde yükleme yapabilir, buradaki ayar diğer grupları kapsamaktadır.

2- Bu kısıma, megabayt (MB) cinsinden yazdığınız rakam azami yükleme yapılabilecek dosya boyutunu belirler

3- Eğer yüklenen dosyalar, dosya dizininde mevcut ise, eskisinin üzerine yazılmasına yetki verilip verilmeyeceğini ayarladığınız kısımdır.

4- Yükleme yapılabilecek dosya türlerinin uzantılarını buradan belirlersiniz, ister yeni bir tane ekler, ister varolanı kaldırabilirsiniz.

5- Burada yapılacak “Evet” seçimi hemen üstteki ayarı pasif hale getirir ve kullanıcılar her türden ve her uzantıdaki dosyaları yükleyebilirler (tavsiye edilmez)

6- Bu seçenek eğer “Evet” olarak işaretlenirse, kullanıcıların ekledikleri dosya isimleri eğer büyük harflerden oluşuyorsa bu isimleri otomatik olarak küçültürler yani “DOSYA.zip” şeklinde olan ve eklenen bir dosyanın adı otomatik olarak “dosya.zip” haline getirilir.

7- Genel olarak bu tip yüklemelerde dosya isimleri boşluk içermez ama siz buradan isterseniz aralarında boşluk içeren dosyaların alımını kabul de edebilirsiniz, açılır kutucuktan diğer seçimler olan ve boşluğu gerekirse alt çizgi yan çizgi şeklinde otomatik doldurulmasını da sağlayabilirsiniz.

8- Burada belirteceğiniz uzantılar kullanıcıların yükleme yapmasını engeller (sadece o uzantıdaki dosyaları) bu seçenek genel olarak güvenlik içinde çok iyi bir uygulamadır ve kullanılmalıdır.

e) Güvenlik

1- Anti-leech sistemi, sizin sisteminizdeki dosyalara direk link verilerek başka sitelerden indirme yapılabilmesinin önüne geçen, ve izin verilen bir sunucu olup olmadığını denetleyen çok faydalı bir uygulamadır ve “Evet” olarak seçili olması başka sitelerden direk erişimi engeller ve sitenizin trafiğini de korur.

2- Eğer anti-leech sistemi aktifse ancak, kendi sunucunuz dahil daha bir çok sunucuya ayrı izinler verebilirsiniz, izin veilecek hostları aralarında dikey çizgi olacak şekilde bu alana girebilirsiniz, “Localhost” ise sizin kendi sunucunuzu niteler.

3- Bu ayar sitenize ulaşan kullanıcıların, ip, zamanı, tarihi vb… bilgileri tutmakta kullanılan istatistik bilgisidir , bu bilgiyi “Evet” olarak seçerseniz veritabanında tutacağından artı bir yük getirecektir.

4- Uzak sunucudan verilen linklerin kullanıcılardan gizlenmesini sağlamak için “Evet” seçilir ancak bu dosyayı ekleyenleri etkilemez.

Buraya kadar olan anlatımımızda, Docman’ın tüm genel ayarlarını yapmış olduk bu bölümde yaptığımız değişiklikleri ve ayarları kaydetmek için bulunduğunuz bölümde hemen üst taraftaki “Kaydet” butonuna basmayı unutmayın.

Artık sırasıyla diğer aşamalara gözatalım. Tıpkı joomlanın kendi içerik yönetim sisteminde olduğu gibi dosyaları ekleyebilmek için öncelikle elimizde bir bölüm/kategori veya bunlara bağlı alt kategoriler olmalı ki, bu bölümlere dosyaları ekleyebilelim yada ekletebilelim. İşte bu aşamdan sonra bu adımların nasıl uygulanacağını göreceğiz.

Docman ana menüsünden 5 no’lu menü öğemiz olan “Kategoriler” menü öğesine tıklayarak ilgili yönetime gidelim.

Docman bileşenimizi yükleren son aşamasında “örnek veriyi kur” linkine basıp kullanım rahatlığı için ve bize yol göstermesi için örnek veriyi kurmuştuk, bu bölüme girdiğimizde üç tane otomatik olarak oluşturulmuş kategoriyi görüyorsunuz. Burada yeni bir kategori açmaktansa varolan kategoriyi düzenlersek hem daha anlaşılır hem daha hızlı olur düşüncesiyle bu alandaki “Sample Category” isimli kategorinin resimde işaretlendiği gibi üzerine tıklayıp ayarlarına ve nasıl oluşturulduğuna bakıp gerekli düzenlemeyi yapalım.

Bu kategorimizin adını “Sample Category” şeklindeyken resimdeki gibi ilgili yerlere farklı isimler vererek kategoriyi yeniden düzenledik. Gayet açık olmasına rağmen işaretli alanları tek tek açıklayalım.

1- Kategorinize ait başlığı yazacağımız alan

2- Kategorimizin eğer istersek farklı bir alt başlık yazabileceğimiz alanı

3- Üst olarak en üst düzey seçildiğinde bu kategormiz bir ana kategori olmuş olur, eğer daha önce oluşturmuş olduğumuz bir kategori varsa ve bu kategorimizi o varolan kategorinin bir altına eklemek istersek o zaman o bölümden ilgili kategoriyi seçeriz, bunu da ileriye doğru tekrar göreceğiz, şimdi biz bu kategorinin ana kategori olduğunu varsayıp devam ediyoruz.

4- Eğer kategorimizin içine bir resim eklemek istersek bu alandan ilgili resmi seçebiliriz, bu alanda istediğimiz resimleri çıkarabilmek için resimlerin, joomla ana dizini içindeki “images/stories/” klasörüne ftp veya joomlanın media yöneticisi yardımıyla atmış olmamız lazım.

5- Bu eklenecek resmin konumunu belirlemek için kullanabilirsiniz

6- Buradan da kategorimizi istediğimiz sıralamaya almak için kullanacağınız kısımdır.

7- Bu kategoriye ulaşımı (kullanıcı grubu olarak) seviyelerden değiştirebiliriz, bunu kullanmasanızda daha önce ayarların anlatımında zaten docman içinden de ayrıntılı olarak yapabiliceğimizi görmüştük.

8- Bu kategorimizi hemen yayınlamak ve ulaşılabilir olmasını istiyorsak “Yayınla” seçeneğini işaretleyebiliriz.

9- Kategorimizle ilgili eğer ihtiyaç varsa bir tanımlama yazabiliriz, bu editörü kullanarak gelişmiş tanımlamalar da oluşturabilirsiniz. Bu alandaki işlemimizi yaptıktan sonra bulunduğumuz yerde hemen üst, sağ tarafta “Kaydet” butonuyla işlemimizi kaydedelim.

Kaydettikten sonra tekrar docman bizi kategori yönetimine götürecek.

Resimde gördüğünüz gibi “Sample Category” isimli ana kategorinin adını değiştirince varolan üç tane kategorinin bağlantıları da değişti, şimdi bu düzenlediğimiz kategorinin altıdaki diğer kategoriyi düzenleyelim, ama bunu da daha önce biraz değindiğimiz gibi bir alt kategori olarak düzenleyelim. Resimde gösterildiği gibi 2. kategoriyi tıklayalım.

Buradaki tüm işlemlerimizde bir önceki kategori düzenlemesinde olduğu gibi olacak, tek fark resimde gösterildiği gibi, bu yeni düzenleyeceğimiz kategori ir ana kategori değil “Bilgisayar” kategorisine bağlı olacak bir alt kategori olan ve ismini “Duvar Kağıtları” dediğimiz kategorimiz olacak. Bunu yapmanın yolu hangi kategoriye alt kategori olarak bağlayacaksak “Üst Kategori” olarak “Bilgisayar” seçiyoruz ve yine bulunduğumuz yerde üst taraftaki menüden “Kaydet” diyerek işlemi tamamlıyoruz.

Ve tekrar otomatik olarak kategori yönetimindeyiz.

Resimde gördüğümüz gibi kategorinin durumu da değişti ve bir üstteki ana kategorinin alt kategorisi olduğunu görebiliyoruz. Buraya kadar olan anlatımda düzenlemeyle alakalı anlatımı yaptık, eğer yeni bir kategori oluşturacaksanız bulunduğunuz yerden üst menüden…

“Ekle” butonuna basarak düzenleme de anlattığımız şekilde yeni bir kategori veya alt kategori oluşturabilirsiniz. Böylelikle kategoriler hakkında anlaşılmayan bölümün kalmadığına inanıyoruz. Bundan sonrasında sizler dilediğiniz adar kategori ekleyebilir ve bunların altında dosyalar yayınlayabilirsiniz. Zaten bundan sonra anlatımımıza dosyaların nasıl ekleneceği konusuyla devam edeceğiz.

Docman panelinden “Yeni Dosya” menü öğesine tıklayalım ve ilgili yönetim alanına gidelim.

Karşımıza “Yükleme Sihirbazı” geliyor, burada üç çeşit yükleme özelliğini görüyoruz, yüklemek istediğimiz tipi seçiyoruz, örneğimizde “Bilgisayarınızdan bir dosya yükleyi” seçeneğini seçili yapıp “Sonraki” butonu ile devam edelim.

Bu alandan “Gözat” butonu ile bilgisayarımızda yüklü bir dosyayı seçeceğiz ve yüklemeye çalışacağız.

Dosyamızı seçip yüklemeye hazır hale getirdik, “Kaydet” butonu ile yükleme işlemini başlatalım.

Hemen üstte, resimde de gördüğümüz gibi yükleme işlemi başarıyla sonuçlandı ve altta 3 tane ayrı seçenek daha geldi.

1- Yüklenen bu dosyayı kaydetmek ve download bölümüne almak için dosyanın özelliklerini ve açıklamasını yazacağımız alana gitmek için

2- Bir başka dosya daha yüklemek için

3- Yüklenen dosyaları (tüm dosyalar) görmek için

Burada, 1. seçeneği tıklayıp devam ediyoruz ve dosyamızı bir dökümana bağlayacağız.

Döküman bilgilerinde yüklemiş olduğumuz bu yeni dosyaya bir dökümanı bağlayacağız ki kullanıcılar bu dosyaya ulaşabilsinler.

1- Bağlantı için (bu dosyaya) bir isim belirliyoruz, bu download bölümünde görünecek ismi olacak.

2- Daha önce oluşturmuş olduğumuz kategorilerden dosyamız için uygun olanını seçiyoruz.

3 – 4- Dosyayı yayınlamak için “Onaylandı” ve “Yayınlandı” kısımlarını işaretliyoruz, eğer dosyayı hemen yayınlamak istemiyorsak o zaman sadece onaylamamız yeterlidir, daha sonra tüm dosyaları izleyeceğimiz alandan da yayına sokabiliriz.

5- Bu dosyamız için bir tanımlama bilgisi oluşturabiliriz.

Bu bölümde, biraz aşağıya iniyoruz ve diğer işlemlerimize bakıyoruz:

Bu kısımda da karşımıza dört sekmeden oluşan ve dökümanımızla yüklediğimiz dosya arasındaki bağlantı için diğer ayarların neler olduğuna sırasıyla bakalım.

a) Döküman

1- Eğer yüklenen dosya ile ilgili bu dökümanımıza bir küçük resim eklemek istersek bunu buradan seçiyoruz, daha önce de belirttiğimiz gibi bu alandaki resimleri joomla dizininde “images/stories/” dizini içine atarsak bu yeni eklediğimiz resimleri seçme imkanımız olacaktır.

2- Dosyamızın ismi otomatik olarak o bölüme geliyor, yoksa bu kısımdan seçiyoruz.

3- Dosya eklenme tarihi hakkında bir düzenleme yapmamız gerekirse bu alandan yapabiliriz.

4- Eğer dosyamız uzak bir sunucuda olsaydı buraya linkini girmemiz gerekecekti, şimdi boş bırakıyoruz

5- Dosyanın bulunduğu ana sitesinin adresi veya dosyanın üretici linki buraya girilebilir, burayıda boş bıraktık.

b) İzinler

İzinler sekmesinden de bu dosyamıza erişim hakkında çeşitli düzenlemeler yapabiliyoruz.

1- Bu dosyayı sadece görüntülemek için hangi grupların izinli olacağını belirleyebiliriz, “Herkes” seçili olması durumunda bu bölüme giren herkes görür ama indirebilmeleri için yeterli değildir.

2- Dosyayı sağlayan kişi adı buradan değiştirelebilir/düzenlenebilir.

3- Dosyayı ekleyen ve son güncelleyen kısmında eğer bir başkası siteye dosya yüklemişse veya yüklü dosyayı düzenlemişse burada otomatik olarak onun adı görülür, az önce biz site yöneticisi olarak yüklediğimiz için bizim “Admin” olarak adımız geçiyor.

c) Lisans

Lisanslar, dosyaların yayınlanması hakkında veya direk dosyanın kendi üretici lisansına ait olan açıklama ve kullanım şartlarını içeren açıklamalardır. Buradan, eğer bu dosyanın bir lisansı varsa ve yayınlamak istiyorsak (yükleme esnasında lisansı okumaları gerekecek) buradan ilgili lisansı seçebiliriz. Lisanları ayrı bir menü öğesi olan “Lisanslar” kısmından ayarlayabilirsiniz, daha sonra dökümanın bu bölümünden o hazırlanan lisansı seçmemiz yeterlidir.

1- Lisansı seçeceğimiz alan

2- Bu dökümana bağlı olan dosyayı indirmek isteyen kullanıcılara, önceden gösterilmesini sağlamak için “Evet” seçilir. Yükleme aşamasında göstermek için “Hayır” seçebilirsiniz.

Artık dosyamıza bağlı dökümanımız hazır hale geldi, bulunduğumuz alanda hemen üst bölümden “Kaydet” seçeneğiyle artık dosyamıza bu dökümanı bağlıyor ve indirilebilir şekline getirmiş oluyoruz.

Resimde görüldüğü gibi dosyamız artık indirilmeye hazır halde ilgili kategori altına eklendi, isterseniz şimdi bir başka döküman daha düzenleyelim ve bu sefer uzak sunucudan nasıl indirme bölümüne link verilir onu görelim

Hemen bulunduğumuz alanda üst menüden “Yeni” butonuna basıp, yeni bir döküman hazırlama alanına gidelim.

Bu resimdeki aşamaları ve anlamlarını az önce görmüştük, burada farklı yapılan bir işlem olmadığından ikinci kez anlatmaya gerek görmedik, yeni dosyamız için yeni isim ve kategori seçip alt taraftaki ayarlarına geçelim.

Burada yapılacak işlemler bir önceki anlatımımızla aynı olmakla beraber sadece farklılık hemen aşağıdaki ve resimde gördüğünüz alanda olmakta. Buradaki farklılıklara ve görevlere bakalım

1- Daha önceki dosya yüklememizden hemen sonra döküman oluşturma alanına yani bu alana geçtiğimizde dosyamız burada seçili haldeydi, şimdi bir dosya yüklemesi sonucu buraya gelmediğimiz ve zaten uzak bir sunucudan dosya ekleyeceğimiz için bu alanda seçim yapacağımız seçenek “->Bağlı Dosya <-” seçeneği olacak.

2- Yine az önce anlattığımızda bu alanı boş bırakmıştık, işte bu bölüme dosyanın linkini (dış siteden link) yazıyoruz.

3- Sitenin ana adresini de bu bölüme yazıyoruz.

Yine bu döküman içindeyken üst taraftan yaptığımız bu işlemleride kaydedip, yeni bir dökümanı hazır hale getirmek için “Kaydet” butonuna basıyoruz. Yani sitemizden bir dosya indirilmesini sağlamak için bu dosyayı upload ettikten sonra buna bir döküman düzenleyip indirilmeye hazır hale getirdik, ardından uzak sunucudan Docman içinden bir indirme linki oluşturmak içinde yeni bir döküman oluşturduk. Tekrar Docman ana menüsüne dönüp,

Docman ana menümüzden “Dosyalar” menü öğesine tıklayalım:

Bu alanı daha önce dosya yüklerken, yükleme işlemi sonrası görmüştük, bu alandan sistemimizde yüklü olan dosyaları liste halinde görebiliriz, uzantılarını, boyutlarını ve diğer bilgilerini buradan görebiliriz. Şimdi bulunduğumuz bu alanda üst kısımdaki menüleri görelim

1- Yeni bir döküman eklemek için kullanacağımız menü öğesidir, bu özelliği daha önce yeni bir dosya eklerken görmüştük.

2- Seçili olan dosya veya dosyaları sistemimizden silmek için kullanacağımız menü öğesidir.

3- Yeni bir dosya yüklemek istediğimizde kullanacağımız menü öğesidir, bunu da yeni bir dosya yükleme örneğinde görmüştük.

4- Ana sayfa menü öğesine bastığımızda bizi doğruca Docman ana menüsüne götürecektir, diğer bir ana menü öğesini tanımak için bu menü öğesine basalım ve ilgili alanımıza gidelim

Şimdi dökümanlar menü öğesine tıklayalım ve ilgili yönetim alanına gidelim.

Bu alanda da sistemimizde kayıtlı olan ve dosyalara bağlı olan dökümanlarımızı ve durumlarını görebiliriz, bu alanda üst menülerinden de bu dökümanlar üzerinde işlemler yapabiliriz bu menü öğeleri…

1- Yayınlamak istediğimiz ve yayında olmayan bir döküman veya dökümanların yanındaki kutucuğu seçerek bu butona bastığımzda o döküman veya dökümanları yayınlamış oluruz

2- Birinci menü öğesinin tersine, yayında olan döküman veya dökümanların yanlarındaki kutucuğu seçerek bu butona basıldığında o döküman veya dökümanları yayından kaldırır.

3- Yeni bir döküman oluşturmak için (bunu da yeni bir dosya yüklerken gördük) bu butona bastığınızda döküman oluşturma alanına bizi götürecektir. (bunu da görmüştük)

4- Düzenlemek ve bilgilerinin değiştirmek istediğimiz bir döküman seçerek bu butona basıp gerekli düzenleme alanına gidebiliriz, bunu döküman adını tıklayarak ta yapabiliriz

5- Seçeceğimiz bir dökümanı başka kategori altına kopyalamak istediğimizde bu butona basıp gerekli eylemi gerçekleştirebiliriz

6- Seçeceğimiz bir dökümanı başka kategori altına taşımak için bu butona bastığımızda taşıma işlemine geçebiliriz, kopyalama ve taşıma mantığı aynı olduğundan sizlere bir dökümanı taşımanın nasıl olacağını gösterelim, taşımak istediğimiz dökümanı listeden seçip yanındaki kutucuğu işaretleyip “Taşı” butonuna basalım.

Resimde görüldüğü gibi taşımak istediğimiz dökümanı şimdikinden farklı olan bir kategori altına taşımak için açılır kutucuktan ilgili kategoriyi seçip

Üst menüden de “Kaydet” butonuna basmamız bu işlemi gerçekleştirmek için yeterli olacaktır, vazgeçmek için de “İptal” butonuna basabilirsiniz. Tekrar Docman ana menüsüne dönelim ve sıradaki bir diğer menü öğesini tanıyalım.

Gruplar, sitenizdeki Docman ile ilgili bölümlerde, kullanıcılara ait yükleme-indirme ve diğer aktiviteler ile ilgili olarak seviyelendirmeler yapabildiğiniz, varolan kullanıcı grupları (joomlanın standart kullanıcı grupları) haricinde yeni gruplar tanımlamanıza ve buna uygun seviyelendirmeler yapmanıza olanak tanıyan ayarları bardındıran bölümdür. Şimdi bu menü öğesine tıklayıp ilgili yönetim alanına gidelim.

Docman’ın ilk kurulumnda örnek veriyi yüklemeyi seçip yüklediğimiz anda, örnek bir kullanıcı grubuda eklendi, bunu resimdeki işaretli olan yerde görebiliyoruz. Bu yönetim alanından istersek yeni bir kullanıcı grubu tanımlar, istenirse varolan kullanıcı grubunu düzenler, bir grubu silmek gibi işlemlerimizi kolaylıkla yapabiliriz.

1- Yeni bir kullanıcı grubu eklemek için kullanılır.

2- Varolan bir kullanıcı grubunun yanındaki kutucuğu işaretleyip bu butona basarak bu seçilmiş olan grubu düzenleyebiliriz.

3- Seçili olan grup yada grupları silebiliriz

4- Docman ana sayfasına dönebiliriz.

Şimdi bu alandan 1 no’lu seçenek olan “Ekle” butonuna basıp yeni bir kullanıcı grubu tanımlayalım.

Grup sekmesinde resimde gördüğünüz gibi bu gruba bir isim belirleyip, tanımlama bilgisini girerek ikinci sekmeden de “Üyeler” kısmına geçip bu oluşturulan gruba üyeleri ekleyelim.

Bu yeni grubumuza taşıyacağımız ve bu grup altında gruplandıracağımız üyeleri seçip ok işareti ile işaretlenmiş butona basıp seçili üyeleri bu gruba dahil edelim.

Resimde gördüğünüz gibi seçili üyeleri bu yeni grubumuza dahil ettik, ok ile işaretli alana basıp yine resimdeki gibi seçili üyeleri bu gruptan çıkarabiliriz.

Bulunduğumuz bu alanda üst menüden “Kaydet” butonuna basarak buradaki yeni üye grubu oluşturma ve bu gruba üyeleri dahil etme işlemini tamamlarız.

Görüldüğü gibi yeni üye grubumuz “Gruplar” yönetim alanında, örnek grubun altına geldi, resimde işaret edilen “E-Posta” simgesine tıklayarak seçtiğimiz grup ve bunun altındaki tüm üyelere bilgilendirme veya başka amaçla toplu olarak posta gönderebiliriz. İlgili simgeye tıklayalım.

Örneğimizde gördüğümüz alana gelip, yine örnekteki şekilde bu e-postamızı oluşturabiliriz, “Temel Metin” kısmı otomatik olarak gelecektir, biz e-postamız için “Ana Mesaj” kısmına mesajımızı yazıp hemen üstteki menüden “Gönder” butonuna basınca bu gruba, bu e-postamız gönderilecektir. Bu işlem gruptaki üyelerin sayısına göre biraz zaman alabilir. Böylece bir üye grubu oluşturmak ve bu gruba üyeleri dahil edip bunlara toplu olarak posta göndermeyi gördükten sonra tekrar diğer menü öğelerini tanımak için Docman ana menüsüne dönüyoruz.

Şimdi “Lisanslar” menü öğesine tıklayıp, dosyalarımızla ilgili lisanların nasıl ve ne şekilde oluşturulacağına bakalım.

Bu alanda, Docman’ın ilk kurulumunda örnek veriyi kurduğumuzda, yine örnek bir lisans oluşmuştu bunu resimde görebiliyoruz, biz yeni bir lisans oluşturmak için üst menüden “Ekle” butonuyla yeni bir lisans eklemek için tıklayalım.

Resimde hazırladığımız yeni lisansı görüyorsunuz, “Ad” kısmına lisansımızın adını, “Lisans Metni” kısmına da lisansımızın içeriğini yazıp yine resimdeki gibi üst menüden “Kaydet” butonuyla yeni oluşturmakta olduğumuz lisansımızı kaydediyoruz.

Lisanlar sayfasına döndüğümüzde, bu yeni lisansımızın oluştuğunu görmekteyiz, şimdi bu lisansımızı nasıl ilgili dökümana ekleyeceğimizi görelim, aslında bu konuya daha önce döküman eklerken değinmiştik fakat o bölümde değişiklik yapmamıştık şimdi o konuya geri dönüp, eklemekte olduğumuz bir dökümana nasıl lisansımızı bağlayacağız görelim.

1- “Lisans Türü” kısmından artık bu oluşturduğumuz lisansı seçip bu döküman kaydedebiliriz. Tekrar diğer menü öğelerini tanımaya devam etmek için Docman ana menüsüne dönüyoruz.

Docman bölümündeki aktiviteleri görmek (ayarlardan istatistikler aktifse) için kullanacağımız bölümdür, ilgili menü öğesine tıklayarak yönetimine gözatalım.

Bu alandan, Docman ile ilgili olarak dosyaların indirilme sayılarını takip edebilirsiniz. Şimdi docman menülerini tanımaya bir sonraki menü öğesiyle devam edelim

Üst menüden Docman ana sayfasına dönmek için “Ana Sayfa” butonuna basalım.

Burada yine bir nevi istatistik bölümü olan “İndirme Kayıtları” butonuna basıp ilgili kayıtların tutulduğu alana gidelim.

Bu alanda, “indirme kayıtları, indirme tarihi, indiren kullanıcı, ip adresi, indirilen döküman, kullanıcının tarayıcı bilgisi ve işletim sistemi”ne ait tüm bilgilerin tutulduğu alandır. Daha önce Docman ayarlarından bu tip istatistiki bilgilerin tutulmasını aktif etmişseniz bu alanda bu bilgileri görebileceksiniz, ancak bu bilgiler veritabanında tutulduğundan, yüksek trafikli bir siteniz varsa, veritabanında önemli bir yer işgal edeceğini unutmayın.

Bulunduğumuz yerde hemen üst menüde bulunan “Sil” butonuyla seçili olan istatistikleri silebilirsiniz, şimdi diğer menü öğelerini tanımaya devam etmek için “Ana Sayfa” butonuna basıp docman ana sayfasına dönelim ve bir diğer menü öğemizi tanıyalım.

Bu öğemizden, docman bileşenine ait görünümle alakalı tüm düzenlemeleri yapabilirsiniz, şimdi bunların neler olduğuna menü öğemizi tıklayarak bir bakalım.

Varsayılan olarak ve halen kullanılmakta olan temamızı görmekteyiz, eğer yüklü başka temalar varsa bunlarıda burada görmek mümkün, şimdi hemen üstteki menü öğelerinin neler olduğuna ve görevlerine bakalım.

1- Seçili olan temayı kullanıma almak adına ilgili tema seçildikten sonra onu tıkladığınızda geçerli tema o seçilen tema olur

2- “Ekle” butonuna bastığınızda elinizde mevcut olan Docman temasını bilgisayarınızdan sisteme yüklemekte kullanılır, bu öğeye tıkladığınızda

Tema yükleme alanına ulaşırız ve “Gözat” butonuyla daha önce indirmiş olduğumuz docman temasını bilgisayarımızdan bulur ve “Dosya yükle & Kaydet” butonuyla bu temayı docman sistemine yükleyebiliriz.

3- Sistemde yüklü temalardan seçtiğimiz bir temayı düzenlememize olanak tanır, şimdi bu öğemize tıklayıp yönetiminde neler olduğuna bir bakalım

Bu alanda bir çok ayar olduğundan kesitler halinde alıp inceleyelim, önce sol üstteki ve resimde görülen kısımdan temamıza ait “Ad” ve “Yayında” olup olmadığını ayarlayabileceğimiz bölümü gördükten sonra bu bölümde hemen sağ taraftaki, temamıza ait ince ayarların olduğu bölüme bakalım.

1- Altında hiç ekli dosya olmayan veya yayınlanmamış dosyalar barındıran kategorilerin Docman indirme sayfasında gösterilip gösterilmeyeceğini belirler.

2- “Home” yani ana sayfaya dönüş butonunun docman ön yüzünde gösterilip gösterilmeyeceğini belirler.

3- Aynı şekilde “Arama” kısmının gösterilip gösterilmeyeceğini düzenler.

4- Kullanıcılarında dosya yükleyebilmelerine olanak tanıyan “Upload” (yükleme) seçeneğinin aktif olup olmayacağını belirler (üye gruplarından ayarlanmış olması gerekir)

5- Her kategorinin başında bir resim bulunup bulunmayacağını belirler veya bu ikonun hangisi olacağını seçeceğiniz alan

6- Dökümana ait resim dosyasının (kategori resmi gibi) gösterilip gösterilmeyeceğini veya bu ikonun hangisi olacağını seçeceğiniz alan

7- Dosyanın tanımlama bilgisinin gösterilip gösterilmeyeceğini belirler

8- Dosyanın ilk yüklendiğinde girilen ve dosyanın sahibi olan sitenin adresinin gösterilip gösterilmeyeceğini belirler (ana sayfa adresi)

9- Dosyanın izlenme sayısını gösterilip gösterilmeyeceğini belirler

10- Dosyanın eklenme tarihinin gösterilip gösterilmeyeceğini belirler.

11- Dosyanın oluşturulma tarihinin gösterimini açar/kapatır

12- RSS okuyucusunun gösterilip gösterilmeyeceğini belirler (simge)

13- Bakım yapıldığında bu bakımı yapan kişinin bilgisini gösterip göstermeyeceğini belirlersiniz.

14- Dosyanın indirilme sayısının gösterimini açar/kapatır

15- Eğer dosya güncellemesi yapılmışsa bunun güncelleme tarihi gösterimini açar/kapatır

16- Ana sayfa gösterimini açar/kapatır

17- 18- İlgili gösterimleri açar/kapatır

19- Dökümanın isminin gösterimini açar/kapatır

20- Dökümanı tanımlayan bir resim ekliyse bu resmin gösterimini açar/kapatır

21- Dökümana ait tanımlama bilgisi gösterimini açar kapatır

22- DÖkümana bağlı dosya adının gösterimini açar/kapatır

23- Dosyaya ait boyutun (mb, kb. cinsinden) gösterimini açar kapatır

24- Dosya tipi tanımlama bilgisininin gösterimini açar/kapatır

25- Dosyayı ekleyen kişinin kullanıcı adının gösterimini açar kapatır

Bu alanda yapmak istediğimiz değişiklikleri yaptıktan sonra “Kaydet” butonuyla işlemlerimizi kaydedelim ve tekrar “Yüklü Temalar” bölümüne dönelim

5- Seçeceğimiz bir temanın CSS dosyasında değişikliğe gitmek istediğimizde bu bölüme tıklarız

Bu alanda temamıza ait olan renk, görünüm ve diğer kodlara müdahale etmek gerektiğinde kullanılacak bölümdür.

Buradaki işlemlerimizi yapıp üst menüden “Kaydet” diyerek veya işlem yapmadan çıkmak için “İptal” butonlarına basabilirsiniz.

6- Tema düzenleme ile ilgili olan tüm alt menülerin incelemesini yaptıktan sonra bu alana ait işlemlerimizin tümünü yapmış olarak “Ana Sayfa” butonuna basarak, docman ana menüsüne dönelim ve kalan diğer menü öğelerimiz ve işlevleri hakkında bilgi almaya devam edelim.

12- Kullanılan tema ayarlarına az önce baktığımız için bu menü öğesini atlıyoruz.

13- “Verileri Temizle” genel olarak kullnmayacağımız ama çok gerekli olan bir alandır, ayrıca bu menü içinde yapacağımız işlemlere çok dikkat etmeliyiz çünkü varolan ve docman içine eklenmiş her şeyi kaybedebiliriz. Şimdi bu menü öğesine tıklayıp yönetim alanına gidelim.

Burada görülen öğeleri temizlemek (silmek) gerektiğinde bu bölümü kullanabiliriz, varsayalım, belli kategoriler altındaki eklenmiş dosyaların sürümleri geçtiği için topluca silmek için veya başka bir amaçla artık kullanmayacağımız kategori, dosyalar, dökümanlar, döküman geçmişi kayıtları, lisanslar, dosya indirme kayıtları gibi bilgilerden dilediğimizi işaretleyip resimde gösterildiği gibi “Temizle” butonuna basarak silme işlemini geçekleştiririz.

Daha sonra bu uyarı karşımıza çıkar ki önceden de dediğimiz gibi bu verileri bir daha geri getirme imkanınız olmayacak ve veritabanından tamamen silecek. Şimdi son olarak docman ana sayfasına dönerek, kalan en son menü öğemizi tanıyalım.

14- “Credits” kısmı bu bileşenin yapımcısının bilgilerini ve bu bileşen hakkındaki bazı küçük bilgileri barındıran bölümdür, burada yapabileceğimiz her hangi bir işlem olmadığından bu menüyü inceleme gereği duymuyoruz. Buraya kadar olan anlatımımızla a’dan z’ye bu bileşenimizi ve fonksiyonları tanımış olduk.

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注