Mini FrontPage Modülü

Özellikle joomla ile yapılacak olan haber sitelerinde kullanabileceğiniz, gerek modül alanlarında gerek ana sayfada haber veya içerikleri kategorik olarak gösterebilmenize olanak tanıyan bir modül olan Mini Frontpage isimli modülü tanıtmaya çalışacağız. Anlatıma geçmeden önce dilerseniz modül hakkında bazı bilgiler edinelim. Nedir? Ne işe yarar? Bunları öğrenelim.

Mini Frontpage modülü içeriklerinizi/haberlerinizi ana sayfada kategorize bir şekilde göstermemizi sağlar.

Mini Frontpage Modülü Kurulumu Ve Ayarları

Öncelikle Joomla! Admin panelimizden Eklentiler menüsünden Kur/Kaldır sekmesine tıklayalım. Açılan sayfada Gözata basarak bilgisayarımıza daha önceden indirdiğimiz Mini Frontpage modülünü bulalım ve Dosya Yükle butonuna basalım.

Bir süre bekledikten ve kurulum işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra şöyle bir ekranla karşılaşmamız gerekiyor.

Eğer bu ekranı gördüysek kurulum işlemini sorunsuz bir şekilde tamamladık demektir. Şimdi Mini Frontpage modülü ayarlarını yapabilmek için yine Joomla! Admin panelimizden Eklentiler menüsünden Modül Yöneticisine tıklayalım ve açılan sayfada Mini Frontpage modülünü bulup üzerine tıklayalım.

Açılan sayfa Mini Frontpage modülünün gerekli bazı ayarların yapıldığı yerdir. Şimdi bu ayarların neler olduğunu detaylı bir şekilde anlamaya çalışalım.

1-) Görüldüğü gibi kutucukta MiniFrontPage Module for J! 15 yazıyor. Bu modülümüzün ismidir. Buraya herhangi istediğimiz bir isim girebiliriz. Öğrneğin “Haber Modülü” gibi.
2-) Ana sayfada modül isminin görünmesini istiyorsak Evet’i seçiyoruz.
3-) Modülü aktifleştirebilmemiz için Evet seçili olmalıdır.
4-)  Mini FrontPage modülümüzün hangi tema pozisyonunda görünmesini istiyorsak o pozisyonu seçelim.
5-) Seçtiğimiz tema pozisyonunda kaçıncı sırada olacağını buradan belirliyoruz.
6-) MiniFrontPage Modülümüzün erişim seviyesini ayarlıyoruz. Bunu “Genel” olarak seçersek modülümüzü herkes görebilir demektir. “Kayıtlı” Dersek sadece kayıtlı  kullanıcılar görebilir demektir.


1-) Ana sayfamızda görünmesini istediğimiz Bölüm id numaralarını buraya yazıyoruz. Bunların ne olduğunu öğrenebilmek için Joomla! Admin panelinden İçerik menüsünden Bölüm Yöneticisi sekmesine tıklayalım. Açılan ekranda daha önce açtığımız bölümleri görüyoruz. Hemen sağ tarafta Kimlik yazısının altındaki sayılar o bölümlere ait id numaralarıdır.
2-) Yukarıda seçtiğimiz bölümlere ait kategorilerin id numaralarını bu kutucuğa yazıyoruz. Bu numaraların ne olduğunu öğrenebilmek için yine yukarıda yazdığımız adımları Kategori Yöneticisi sekmesine uygulayabilirsiniz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğer birden çok bölüm veya kategori id numarası girmemiz gerekiyorsa her numara arasında virgül (,) işareti olmalıdır. Örneğin 1,3,14,23 gibi.
3-) İçeriklerimizin hangi standarda göre sıralanacağını buradan seçiyoruz. Created olarak seçersek son eklediğimiz içerikierimizi/haberlerimizi göstermiş oluruz. Most Read en fazla okunan haberler/içerikler ve Random ise karışık olarak göstermemize olanak sağlamaktadır.
4-) Ana sayfada içeriklerin gösteriş şekli olarak After Title / Date dersek önce içerik/haberlerimizin başlığı sonra ise oluşturulma tarihini göstermiş oluruz.
5-) Kategori başlığımızı göstermek istiyorsak Evet seçili olmalıdır.
6-)
7-) Haber başlıklarına, ait olduğu haberin içine link vermeyi istiyorsak Evet’i seçmeliyiz.
😎 Haberi ekleyen kişiyi göstermek istiyorsak yine Evet seçili olmalıdır.
9-) Haberin eklendiği tarihin görünmesini sağlamak için burada Evet seçili olmalıdır.
10-)  Ana sayfada habere ait kısa açıklamanın kaç karakter olacağını buradan belirliyoruz. Eğer 200 yazarsak ana sayfamızda haberlerimizin giriş yazılarının 200 karakterinin gözükeceği anlamına geliyor.

11-) Buraya yazacağımız kelime haberin devamına verilecek linkin adını oluşturmaktadır. Örneğin buraya “Devamı” yazarsak haberlerimizin kısa açıklamasının hemen altında Devamı şeklinde bir link çıkar ve o linke bastığımızda bizi haberin detayına götürür.
12-)  Ana sayfada haberlerimizi kaç sütun halinde göstermek istiyorsak bu sayıyı buradan belirliyoruz. Eğer 3 dersek haberlerimiz anasayfada 3 sütun halinde görünecektir.
13-) Toplamda kaç tane haber göstermek istiyorsak bu değeri buradan belirliyoruz. 10 yazmamız halinde ana sayfamızda toplamda 10 tane haber görünecektir.
14-)  Az önce belirlediğimiz haber sayısının kaç tanesinin açıklamalı olarak görünmesini istiyorsak bunu buradan belirliyoruz. Örneğin anasayfada 10 tane haber gösterdiğimiz ve buraya 5 yazdığımız takdirde haberlerimizin 5 tanesi kısa açıklamalı olarak 5 tanesi de kısa açıklaması olmadan görüncektir.

Şimdiye kadar anasayfa içerik düzeninin nasıl yapılandırılacağı hakkında detaylı bir şekilde bilgi vermeye çalıştık. Şimdi ise Ana sayfamızda gösterdiğimiz haberlerin resimlerininde gösterilmesini istiyorsak aşağıdaki adımları takip edelim.

1-) Haber resimlerimizi anasayfamızda göstermek istiyorsak burayı “Göster” şeklinde ayarlamalıyız.
2-) Resimlerimizin genişlik boyunu pixel cinsinden buradan ayarlıyoruz.
3-) Resimlerimizin yükseklik boyunu pixel cinsinden buradan ayarlıyoruz.
Şimdiye kadar Mini FrontPage modülünün tanımı, kurulumu ve genel ayarları hakkında başlangıç seviyesinde açıklayıcı bilgiler sunmaya çalıştık. Umarız bu anlatımlar Mini FrontPage Modülünü en verimli  şekliyle kullanabilmenizi sağlar. Bol Joomla!’lı günler…

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注