Joomla’da Terfi Zamanı!
“1.0.X sürümleri ile tanıdığımız Joomla artık yeni çekirdek yapısı ve daha profesyonel görünümüyle 1.5 olarak karşımızda”
Joomla geliştirici takımı, geçtiğimiz günlerde Joomla 1.5 kararlı sürümünü duyurdu. Bu duyuru ile beraber, sitelerini joomla’nın 1.0.X sürümü ile hazırlamış olan joomla kullanıcıları “Migration” bileşeni ile bu yeni sürümüne birkaç adımda rahatlıkla terfi işlemi yapabilecekler.
Joomla 1.5 sürümü ile gelen bazı yenilikler ve geliştirmelerin neler olduğuna ve 1.0.X sürümleri arasındaki farklılıklara bir göz atalım;
Öncelikle, Joomla 1.0.x versiyonunun Mambo kodları üzerinden yazılmış olduğunu, Joomla 1.5 versiyonunun ise tamamen baştan kodlandığını; ikinci olarak da Joomla 1.0.x serisinin “kullanım özgürlüğü” olarak ifade edildiğini ; Joomla 1.5’in ise buna “kullanım kolaylığı”nı da eklediğini hatırlatalım.
Joomla 1.5’in özelliklerini kısaca özetleyecek olursak; başlıca özellikler olarak, kullanım kolaylığını ve her dile yatkınlığını, eklenti hazırlamanın çok daha kolay oluşunu, site yönetim panelinin çok daha sade ve kullanışlı olmasını, ayrıca tema yapısının çok daha esnek oluşunu sayabiliriz. Temel olarak bu sürümde gözümüze ilk çarpan özellikler ise;
1- Joomla 1.5 geniş bir yazı karakteri desteğine sahiptir. Soldan sağa ve sağdan sola yazılan diller için yapılandırılmış olması sebebiyle önyüz ve arkayüz olarak dünya çapında bir kullanılabilirliğe sahiptir.
2- Tema yapısı; yeni opsiyonlar ve tema parametreleri kullanabilme imkanı ile tamamen tasarımcının kontrolünde olacak şekilde tasarlanmıştır.
3- Site yönetim paneli, çok daha sade, kullanışlı ve gereksiz birçok tıklamayı ortadan kaldıran yapısıyla birçok fonksiyonu belli menü öğelerinde birleştirmiştir.
4- Web servisleri ve uzak sunucular için dizin erişim protokolüyle (Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) harici uygulamalar ile entegrasyon sağlanmaktadır.
5- Bileşen, modül ve plug-in geliştiricileri için çok daha esnek bir framework’e sahiptir.
Son olarak Joomla 1.5 kullanıcı özelliklerine genel olarak bakmak gerekirse;
1- Kurulum işlemleri tek bir sayfada birleştirildi.
2- İçerik öğeleri makaleler şeklinde tasarlandı.
3- Yeni imaj yöneticisi daha hızlı resim yükleme imkanı.
4- Arşiv fonksiyonu makale yöneticisine taşındı.
5- Menü öğesi düzenleme kolaylığı getirildi.
6- Kolaylıkla bir seferde toplu dosya yükleyebilme.
7- Birçok css dosyası düzenleyebilme imkanı.
8- Uluslar arası karakter seti standardı (UTF-8)
9- INI dosya yapısı sayesinde yeni dil ekleme kolaylığı.
10- Ftp dosya sistemi.
11- Ajax yüklemeyi kolaylaştıran bir yapı.
12- Direk url adresinden eklenti yükleme imkanı.
13- MySQL- ve MySQLi veritabanı seçenekleri.
Şimdi Joomla 1.0.X sürümlerinden 1.5 sürümüne terfi’nin nasıl yapılacağına bakalım. Bu terfi işleminde, sonradan sitenize yüklemiş olduğunuz 3. Parti eklentiler diye tanımlanan bileşen, modül ve mambot gibi eklentilerin bu işlem sonucunda otomatik olarak taşıması yapılmaz, taşıma sadece temel joomla eklentileri ve yukarıda belirtilen kapsamda gerçekleştirilir.
Bu geçişte taşınacak olan bölümler
* Genel ayarlar
* Menüler
* Kullanıcılar
* Bölümler, kategoriler, içerikler
* Çekirdek bileşenlerimiz, banner, anket, haber başlıklaı, web bağlantıları vb….
* Çekirdek modüller ve menü ayarları
* Çekirdek mambotlar
* Mesajlar
İşlemlerimize başlamadan önce Joomla 1.5 sürümüne ait kurulum dosyalarını sunucunuzda ilgili yere gönderip aşağıdaki klasörlerin yazılabilir olmasına dikkat edin
* /tmp
* /installation/sql/migration
Öncelikle bize gerekli olan ve taşıma işleminde kullanacağımız “migrator” eklentisini buradan indirip sitemize bileşen olarak kuralım.
Kurulum işlemi sonrasında “Bileşenler” bölümünden bu yüklenen bileşenimize girelim ve terfi için gerekli olan taşıma betiğini alma işlemini gerçekleştirelim.
“Create Migration SQL File” yazısınına tıklayarak geçiş için gerekli sql dosyasının oluşmasını sağlayalım.
İşlemin başarıyla gerçekleştiğine dair “Migration Complate!” yazısını gördükten sonra alt kısımdan “Download” linkini tıklayarak devam edelim
Alınan yedek dosyasına ait bilgileri göreceğimiz bu bölüme geldiğimizde, tekrar “download” linkine tıklayarak bu dosyayı bilgisayarımıza kaydedelim.
Bu aşamadan sonra artık yapılması gereken yeni kuracağımız Joomla 1.5 sürümüne ait yükleme paketini ftp ile sunucumuza göndermek ve önceki joomla sürümlerinde olduğu gibi kurulumu başlatmak
Kurulum aşamalarından “Yapılandırma” bölümüne geldiğimizde, önceki sürüme ait olan taşıma betiğimizi yüklememiz gerekiyor, buna göre;
1 – Eski sitemizin tablo önekini buraya belirtiyoruz, eğer değişiklik yapmamışsak bu genelde “jos_” şeklindedir.
2- Eski sitemizin kodlaması genel olarak Türkçe kullanıldığına göre “8859-9” seçimini yapıyoruz, bu seçim Türkçe dilinin karşılığıdır.
3- Taşıma betiği kısmında “Gözat” butonuyla bilgisayarımıza indirmiş olduğumuz taşıma SQL dosyasını yüklemek için seçip “ok” ile işaretli alandaki kutucuğu seçiyoruz
Bu işlemlerden sonra artık taşıma işlemini başlatabiliriz “Yükle ve Çalıştır” butonuyla işlemi başlatalım.
Taşıma işleminin başarıyla yapıldığını gösteren bu mesajdan sonra “Sonraki” butonuyla kurulumun diğer aşamalarını normal şekilde yapıp, kurulum işlemini bitirdiğimizde eski sürüme ait sitemizin içerikleri, ana bileşen ve modüllerle beraber yeni sürüm joomla içine taşınmış olacaktır.